+31 522 26 04 04
info@orthodontistenmeppel.nl
Woldstraat 59, 7941 LG Meppel

Beugel EHBO

Beugelapparatuur is kwetsbaar en gaat helaas wel eens kapot. Om te voorkomen dat de beugelbehandeling vertraging oploopt moet kapotte apparatuur altijd gemeld worden, zelfs als er de volgende dag of op korte termijn een controle-afspraak gepland staat. Op werkdagen moet u dit telefonisch doorgeven, zodat wij voldoende tijd voor reparatie van de beugel in kunnen plannen. Als u/je dit niet hebt gemeld kan het zijn dat er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden voor de reparatie van de beugel.

Pijnklacht/kapotte beugel in het weekeind

Voor ernstige pijnklachten (niet voor losse slotjes en banden) is de orthodontist in het weekend bereikbaar tussen 9.00-9.30 uur op ons spoed nummer 06 – 52 33 66 25. Bekijk eerst de onderstaande tips.

Pijnklacht/kapotte beugel in de vakantie

Voor pijnklachten en kapotte beugels tijdens de vakanties kun(t) u/ je bellen met 0522 – 26 04 04. Luister altijd onze telefoonbeantwoorder helemaal af dan weet je wanneer de orthodontist bereikbaar of aanwezig zijn. Bekijk eerst onderstaande tips!

Iets kapot aan je beugel in het weekend of vakantie?

Klacht:

Oplossing:

Een metaaldraad van de LOSSE BEUGEL is kapot: Bij pijn: beugel uitlaten en wanneer we weer aanwezig zijn bellen voor een afspraak. Geen pijn en beugel past nog goed: beugel blijven dragen en wanneer wij weer aanwezig zijn bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden. Neem je gipsmodel mee!
   
De LOSSE BEUGEL drukt op het tandvlees: Beugel uitlaten en wanneer wij weer aanwezig zijn bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.
   

Er prikt een draad van de VASTE BEUGEL in de wang:

Doe er een bolletje was op en bel voor een afspraak wanneer wij weer aanwezig zijn. Het draadje moet worden afgeknipt.
   
Er is een bracket (blokje) los: Als het niet erg stoort, kan je het blokje laten zitten. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op. Bel in beide gevallen voor een afspraak wanneer we weer aanwezig zijn.
   
Er is een elastiek (chain) losgeschoten: Knip het losse gedeelte eraf en bel voor een afspraak wanneer we weer aanwezig zijn.
 
 
Er is een bandje om een kies los: Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: De buitenbeugel niet meer dragen. Schuif eventueel de band van de kies en bel voor een afspraak wanneer we weer aanwezig zijn. Neem het bandje mee!
   

Duwstang HERBST los:

Met inbussleutel de schroef (zie afbeelding) vastdraaien. Lukt dit niet, dan de andere schroef losdraaien. Losdraaien door sleutel goed in schroefdraadje te zetten en tegen de klok in (linksom) te draaien. De arm aan de andere kant mag blijven zitten, maar als het onprettig voelt dan kan deze ook losgedraaid worden. Alle onderdelen bewaren en na de vakantie/weekend afspraak maken en onderdelen meenemen.
   
Band HERBST los: Aan beide kanten de armen eruit draaien met sleuteltje. Losdraaien door sleutel goed in schroefgaatje te zetten en tegen de klok in (linksom) te draaien. Losse onderdelen bewaren en meenemen naar afspraak na de vakantie/weekend!
   

FORSUS veren op de vaste beugel kapot/los

Mochten de veren uit elkaar geschoven zijn dan kunnen de twee helften van de veer weer in elkaar geschoven worden door de mond ver te openen, de bovenste veer wat in te duwen (dan wordt de veer wat korter) en de onderste duwstang weer in de veer terug te schuiven. Lukt dit niet, of is de band of draad van de beugel gebroken waardoor er een deel van de Forsus veer los is gekomen, dan kan de veer met een flosdraad aan de vaste beugel gemaakt worden (zie afbeelding). Bewaar alle losse beugel delen! Neem contact op met de praktijk om de Forsus te laten repareren.
   
Spalk los in onder- of bovenkaak NIET aan de spalk trekken, dan kan de hele spalk los komen! Draag de retentie plaat (nachtbeugel) eventueel ook overdag, dit voorkomt irritatie aan de tong. Neem contact op met de (dienstdoende) tandarts of met onze praktijk om de spalk weer vast te zetten. Mocht de spalk toch in zijn geheel loskomen bewaar deze dan goed!