Het woord orthodontie is al erg oud. Het woord is samengesteld uit de volgende twee Griekse woorden: “ortho”= recht en “odontos”= tand, dus rechte tanden. Eén van de doelen van een beugelbehandeling is het verkrijgen van rechte tanden. Maar dat is maar de helft van het verhaal. Een orthodontist houdt zich niet alleen bezig met het rechtzetten van tanden en kiezen, maar ook met de groei en beïnvloeding van de groei van de kaken. Iedere patiënt is uniek en geen behandeling is gelijk.
Voor het opstellen van een individueel behandelplan is veel informatie nodig. Deze informatie wordt onder andere verkregen door middel van röntgenfoto’s, portretfoto’s, gebitsfoto’s en een scan van het gebit. Vervolgens zal de orthodontist aan de hand deze informatie een behandelplan opstellen. Tijdens de volgende afspraak zal het behandelplan worden besproken. Na het bespreken van het behandelplan wordt door de patiënt en zijn/haar ouders besloten of er al dan niet gestart gaat worden met de orthodontische behandeling. Een beugelbehandeling duurt gemiddeld 2 tot 2,5 jaar.
Het plaatsen van een beugel duurt ongeveer 30-70 minuten. De tijdsduur is afhankelijk van het type beugel. Na het plaatsen van de beugel wordt uitleg gegeven over de beugel (onderhoud, draagtijden, mogelijke ongemakken enzovoorts). Deze (langere) afspraken worden tussen 10.00 uur en 14.00 uur gemaakt zodat de kortere afspraken, zoals controles, zoveel mogelijk aan het begin en eind van de dag gepland kunnen worden. Goed poetsen is zeer belangrijk tijdens een beugel behandeling!
Als je een beugel hebt moet je regelmatig voor controle komen, gemiddeld 1 keer per 4-6 weken. Dit is afhankelijk van het type beugel. Tijdens de controle wordt gekeken naar de ontwikkeling van het gebit, de beugelapparatuur en de mondhygiëne. Meestal wordt de beugel iets bijgesteld. Na een aanpassing aan de beugel kunnen de tanden de eerste dagen een beetje gevoelig zijn.
De tanden staan recht, de beugel mag eruit, maar je bent nog niet klaar! Voordat de beugel verwijderd wordt worden draadjes (spalkjes) achter de voortanden, boven en onder, geplaatst. Deze spalkjes zorgen ervoor dat de tanden in de goede rechte stand worden gehouden. Door het verschuiven van de tanden en kiezen is het bot namelijk nog erg actief. Dat moet eerst “tot rust” komen. Vervolgens zal kort na het plaatsen van de spalkjes de beugel verwijderd worden. Na het verwijderen van de beugel wordt er in de bovenkaak vaak nog een uitneembare retentiebeugel geplaatst. In principe blijven de spalken permanent in de mond. Als de spalk wordt verwijderd is de kans namelijk heel groot dat de tanden (weer) scheef gaan staan.
In de regel vinden er vervolgens nog 2 nacontroles plaats: