+31 522 26 04 04
info@orthodontistenmeppel.nl
Woldstraat 59, 7941 LG Meppel

Wat is Invisalign®?

Invisalign® is een vrij nieuwe techniek om gebitsafwijkingen te corrigeren. Met behulp van vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken) wordt de stand van de tanden en kiezen gecorrigeerd.

De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft exact de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar en zichtbaar is in de mond. Een ander groot voordeel van behandeling met Invisalign® is dat de aligners met eten, drinken en tandenpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarnaast treedt er weinig irritatie aan wangen en lippen op.

 

Hoe ziet de Invisalign® behandeling eruit?

Voor een orthodontische behandeling met Invisalign® wordt eerst een scan gemaakt. Tevens worden röntgenopnamen en foto’s van het gebit en van het gezicht gemaakt. Samen met een gedetailleerd behandelplan worden deze gegevens verstuurd naar Align Technology in California.  
Aan de hand van het meegestuurde behandelplan wordt de orthodontische behandeling gepland, die online wordt ‘besproken’ met de orthodontist. Deze digitale planning wordt vervolgens met u besproken en na goedkeuring worden de aligners vervaardigd. De eerste fase bestaat gemiddeld uit 20-40 aligners. Op sommige tanden of kiezen worden kleine, tandkleurige, extensies geplakt die er voor zorgen dat de aligners goed houvast hebben en de gewenste bewegingen goed kunnen laten uitvoeren. Na deze eerste fase worden opnieuw precisie afdrukken vervaardigd en zullen refinements (kleine veranderingen) gedaan worden. Deze laatste fase kan nog een keer herhaald worden, totdat het gewenste resultaat bereikt is.

 

Het dragen van de aligners

De aligners moeten 22 uur per dag gedragen worden. De aligner oefent daardoor continu druk uit op de tanden en kiezen zodat de tandverplaatsing voorspoedig en soepel verloopt.

De eerste dagen na het plaatsen van de aligner worden de tanden en kiezen iets gevoeliger (net als met een vaste beugel) en moeten de wangen wennen aan de aligner. Over het algemeen gaat het wennen echter sneller dan met vaste apparatuur. Met eten, drinken (met uitzondering van water) en tandenpoetsen wordt de aligner uit gedaan.

 

Kan Invisalign® bij iedereen toegepast worden?

Helaas kan dat niet, want ook dit systeem heeft zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kan de orthodontist beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van Invisalign® valt.

 

Wat zijn de gemiddelde kosten van Invisalign®?

Doordat het productieproces van de aligners geavanceerd is en van zeer hoog niveau zijn de materiaalkosten een stuk hoger dan bij een orthodontische behandeling met vaste apparatuur. De gemiddelde kosten van een behandeling met Invisalign® liggen hierdoor rond de 4500 euro.